Blik op ethiek

0 comments

De snuffelambtenaar

Onlangs las ik dit bericht in de spits: “Snuffelambtenaar aangepakt”. Het stukje vertelt dat ambtenaren die toegang hebben tot Suwinet zich zouden vergapen aan de alimentatiegelden die moeten worden betaald door bekende Nederlanders. In mijn Ethiekette bordspel gebruik ik een soort gelijke situatie.

Stel je hebt als ambtenaar toegang tot de Basisregistratie Personen. Check jij de gegevens van een bekende Nederlander? Verandert de zaak als je voor een schoolreünie gegevens nodig hebt van oud klasgenoten? En verandert jouw mening als het gaat om je eigen familie? Bijvoorbeeld als jouw tante al geruime tijd geen contact meer heeft met haar zoon – jouw neef – en ze hem graag opnieuw wil ontmoeten. Ze vraagt je om te checken of jouw neef nog in de gemeente woont?

Integer handelen is niet altijd gemakkelijk en komt vaak erg dichtbij. Zeker als naasten erbij betrokken zijn. Bij een ethisch dilemma zijn er altijd meerdere waarden in het spel, die botsen met elkaar: je vindt je familie erg belangrijk en wil graag behulpzaam zijn, maar tegelijkertijd vind je het ontzettend belangrijk dat burgers erop moeten kunnen vertrouwen dat het systeem niet voor dingen wordt gebruikt waarvoor zij niet bedoeld is.

Stel jij jezelf de vraag welke waarden je het belangrijkst vindt?

snuffelambtenaar

 

Comments are closed.