Blik op ethiek

vraag - kerstboom
0 comments

Welke vraag durf jij niet te stellen?

Als je bij jezelf nadenkt welke vraag jij niet durft te stellen aan een collega, welke vraag komt er dan bij je op?

Heb je ‘em?

Waarom stel je juist deze vraag nooit? Waarschijnlijk vind je jouw vraag ongepast. Je vraag snijdt een onderwerp aan dat je als niet normaal ervaart in een werkcontext. Jouw abnormale vraag mag dan een vreemde eend in de bijt zijn, hij vertelt ons wel iets. Hij zegt ons iets over dat wat wij wél normaal vinden. Het vertelt ons iets over onze normen: een set van algemeen geaccepteerde, vaak ongeschreven, regels over wat wij als normaal bestempelen. ‘Dit is hoe wij dingen doen, zo gaan we met elkaar om, dit is wat wij acceptabel gedrag vinden’.

Maar juist die vragen die je eigenlijk niet hoort te stellen, die vragen die de norm bevragen zijn oh zo waardevol.

Welke waarde zit er in het stellen van de nooit gestelde vraag?
Het bevragen van datgene wat wij als normaal beschouwen, stelt dus ter discussie wat wij als normaal beschouwen. En dat is soms erg goed. Want sommige dingen vinden we bij nader inzien toch niet zo goed, ook al zijn ze normaal en gangbaar. Zo kwam laatst DELA in het nieuws omdat deze uitvaartorganisatie vingerafdrukken van overledenen zou hebben afgenomen zonder toestemming van de nabestaanden. Later kwam in het nieuws dat medewerkers hun eigen vingerafdrukken (in plaats van die van de overledene) zouden hebben gebruikt voor herinneringssierraden. In het programma Radar vertelde een medewerker dat de eerste keer erg rot voelde, maar omdat het vaker gebeurde voelde het steeds normaler. Degene voelde zich er ook steeds minder rot over. De normale gang van zaken bevragen kan ons dus wel heel wat opleveren: het kan ons nieuwe inzichten geven, zaken openbreken en houdt ons op koers.

Ongemak
Hoe ongemakkelijk het ook kan zijn, je zou die vraag die jij hebt bedacht nu wel eens kunnen stellen. Niet zozeer om een antwoord te krijgen, maar eerder om met elkaar het gesprek aan te gaan over ‘de normale gang van zaken’. Wat vertelt het ons dat we deze vraag nooit stellen? Zijn dit misschien dingen zijn die we door de tijd heen, in de waan van de dag, als normaal zijn gaan beschouwen terwijl we ze eigenlijk helemaal niet zo normaal vinden?

Welke vraag ga jij een tijdje met je meedragen? Welke vraag laat jij even sudderen en hang jij spreekwoordelijk in de kerstboom ter reflectie?

Comments are closed.