Blik op ethiek

2 comments

Een nieuw leven

In deze blog nieuws van persoonlijke aard: in november 2017 verwachten mijn man en ik een kindje. Wij genieten nu al ontzettend van de zwangerschap en óók straks willen wij blijven kunnen genieten van deze intense periode. Dit vraagt echter om het maken van keuzes.

Een nieuw leven
Ons persoonlijke leven gaat er helemaal anders uit zien en ook mijn werkend leven zal niet meer hetzelfde zijn. Ik merk dat ik de vrijheid wil om zélf het moment te bepalen wanneer ik straks weer aan de slag ga. De norm van 16 weken zwangerschapsverlof die in Nederland geldt, past lang niet altijd bij de behoefte van de vrouw of de behoefte van het kindje. Lichamelijk of geestelijk. En hoe vaak hoor je niet dat er druk wordt ervaren van collega’s of van de werkgever dat je als werknemer eigenlijk niet te missen bent of dat het toch wel lastig is dat je ‘zo lang’ met verlof gaat. Hoe lastig is het om juist dán te luisteren naar je lijf of om in alle rust te wennen aan de situatie? Als zelfstandig professional heb ik de vrijheid om mijn tijd zelf in te delen en wij zitten in de ontzettend luxe positie om voor deze ruimte te kúnnen kiezen. En dat is dus wat ik ga doen.

Kiezen
Toch is er een tijd overheen gegaan voordat ik hier écht voor kon kiezen: kon kiezen voor datgene wat voor mij belangrijk was. Te kiezen voor de ruimte voor mijzelf en de ruimte voor ons kindje. Het vergde tijd om er achter te komen dat dat voor mij écht was wat ik het liefste wilde en tijd om daar ook écht voor te gaan staan. Vragen als ‘mag ik mijn ambities in mijn werk voor onbepaalde tijd op zij zetten?’ ‘Mag ik nú al met verlof?’ ‘Hoe moet het dan met mijn klanten, netwerk en de fijne samenwerkingen die ik heb?’ ‘Durf ik er op te vertrouwen dat ik ook als ik weer aan de slag ga van waarde kan zijn voor mensen en onze maatschappij?’

Ik geloof dat keuzes maken ontzettend belangrijk is. Juist als je weet wat voor jou écht belangrijk is, waar jij voor gaat, ongeacht oordelen van anderen én ongeacht je eigen oordelen kun je optimaal van waarde zijn voor de wereld. En weten waar je voor staat begint voor mij met goed zorgen voor jezelf, alleen vanuit daar kun je goed zorgen voor anderen en de wereld.

Wanneer heb jij voor het laatst nagedacht over hetgeen jij echt belangrijk vindt? En heb je de moed om daar naar te handelen? Neem jij de tijd en de ruimte om te reflecteren, goed te zorgen voor jezelf?

Per 1 oktober ga ik voor onbepaalde tijd met verlof, ik hoop je op een ander moment weer te ontmoeten!

Elisa

Deze blog is (in iets andere vorm) ook gepubliceerd op de website van de Impactfabriek.

2 Comments

  1. Elisa Hoeijmakers-Kruiper |

    Ha Dieuwertje, een jaar later zie ik jouw berichtje. Dankjewel! Het is zeker een zoektocht en eentje die voor veel ouders herkenbaar is. Ik ben mij langzaamaan weer wat meer met de maatschappij aan het bemoeien. Ik heb er echt weer zin in! Tot weerziens, hartelijke groet Elisa

  2. Dieuwertje Crasborn |

    Leuke vraag Elisa. Zeven jaar geleden koos ik voor meer ruimte in mijn leven voor mijn drie opgroeiende kinderen (toen 6, 11 en 13) en mezelf. Tot die tijd had ik met veel plezier én hectiek doorgewerkt. Met pijn in het hart nam ik afscheid van een geweldig leuke functie en organisatie. Na een jaar begon ik mijn eigen sociale onderneming. Spijt van mijn keuzes heb ik nooit gehad maar twijfels erover wel. Voor mij is het steeds belangrijk geweet om naast het moederschap maatschappelijk actief te blijven. Maar dat kan op heel veel manieren. Veel geluk met je kindje en voldoening van je keuze!