Blik op ethiek

0 comments

Zijn journalisten integer? Symposium Integriteit & Media

Namens het Netwerk Bedrijfsethiek Nederland (NBN) organiseer ik samen met de Universiteit voor Humanistiek op 14 mei het symposium Integriteit & Media. Tijdens dit symposium zullen we ook de NBN-Rabobank Scriptieprijs uitgereikt aan de beste bachelor- en masterscriptie op het gebied van bedrijfsethiek, integriteit en/of maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De media bepalen voor een (groot) gedeelte het onderwerp van het publieke en politieke debat. Waarover wordt gesproken en waarover niet? Welke onderwerpen worden uitgediept en welke niet? Deze afwegingen die de media maken, geven hen behalve een agenderend karakter en macht ook een belangrijke morele verantwoordelijkheid. Hierover gaat het symposium Integriteit & Media dat op 14 mei plaatsvindt op de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Morele verantwoordelijkheid van de media

Sprekers van de dag zijn Karin Ingelse en Marc Josten. Ingelse werkte jarenlang als anchor voor RTV Rijnmond. Nu verzorgt zij integriteitstrainingen, met name in de overheidssector. Josten is hoofdredacteur van omroep HUMAN. Hij werkt daarnaast als eindredacteur voor het televisieprogramma Argos, de onderzoeksjournalistieke rubriek van de omroepen HUMAN en VPRO die onder andere de serie ‘Medialogica’ produceert. Josten zal dan ook spreken over medialogica: waarom volgens hem niemand integer is in het proces van de publieke opinievorming. Ingelse gaat verder in op de slag tussen traditionele en sociale media die journalisten volgens haar klem zet.

Paneldiscussie

De sprekers hebben ieder twintig minuten de tijd om hun verhaal te vertellen. Vervolgens is er een paneldiscussie en een gesprek met de zaal. In het panel zal onder andere Job de Haan plaatsnemen, trainer Media en Communicatie en oud hoofdredacteur bij IKON radio. Tijdens de paneldiscussie is er aandacht voor hoe journalisten (onderling) omgaan met hun morele verantwoordelijk. En over hoe zij met hun berichtgeving schade kunnen toebrengen aan bedrijven en organisaties.

NBN-Rabobank Scriptieprijs 2014

Het laatste deel van het symposium staat volledig in het teken van de jaarlijks terugkerende NBN-Rabobank Scriptieprijs. Het NBN en de Rabobank loven € 1.500,- uit aan de schrijver en/of schrijfster van de beste bachelor- en masterscriptie op het gebied van bedrijfsethiek, integriteit en/of maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met de prijs willen het NBN en de Rabobank de studie naar en de implementatie van bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleren.

Vakkundige jury

Een vakkundige jury, bestaande uit docenten, adviseurs en ondernemers op het gebied van bedrijfsethiek en integriteit, heeft de inzendingen zorgvuldig onder de loep genomen. De winnende scripties voldoen aan een aantal eisen, zoals grondigheid van onderzoek, oorspronkelijkheid en innovatief karakter. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Iris Hartog.

Symposium bijwonen?

Wilt u het symposium bijwonen? Meld u dan nu aan! Dit kan bij bij mij via elisa@blikethiek.nl. Het bijwonen van het symposium is gratis.

Het symposium en de uitreiking van de NBN-Rabobank Scriptieprijs vindt plaats op woensdag 14 mei van 15.00 tot 17.30 uur, inloop vanaf 14.30 uur. Na het formele gedeelte is er aan aansluitende borrel. Locatie: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht.

Comments are closed.